Tulburarea de ruminare la copii: Ce este

Tulburarea de ruminare

Tulburarea de ruminare este o afecțiune rară, dar semnificativă, care poate afecta copiii și adolescenții. Vom explora ce înseamnă această tulburare, simptomele sale, cauzele posibile și modalitățile de gestionare.

Tulburarea de Ruminare la Copii: Definiție

Tulburarea de ruminare, cunoscută și sub denumirea de ruminație repetitivă, este o tulburare alimentară rară în care o persoană, în mod repetat și voluntar, regurgitează și remâncează mâncarea parțial digerată fără eforturi de vărsături. Acest comportament este tipic și nu este cauzat de probleme medicale sau gastrointestinale.

Simptomele Tulburării de Ruminare la Copii

Tulburarea de ruminare poate apărea la copii de diferite vârste și poate fi dificil de detectat. Simptomele principale ale tulburării de ruminare includ:

 1. Regurgitarea repetată: Copilul regurgitează în mod voluntar mâncarea, care este apoi remâncată sau scuipată.
 2. Remâncarea: După regurgitare, copilul mestecă din nou mâncarea și o înghite sau o scuipă.
 3. Comportament voluntar: Tulburarea de ruminare implică un comportament voluntar, ceea ce înseamnă că copilul nu are probleme medicale care să determine regurgitarea.
 4. Lipsa eforturilor de vărsături: Este important de menționat că tulburarea de ruminare nu implică eforturi de vărsături sau scăderea în greutate ca în cazul bulimiei.
 5. Disconfort sau stres asociat: Copiii care suferă de tulburarea de ruminare pot simți disconfort sau stres în legătură cu comportamentul lor.
 6. Debut în copilărie sau adolescență: Tulburarea de ruminare poate debuta în copilărie sau adolescență și poate persista în timpul vieții dacă nu este tratată.

Cauzele Tulburării de Ruminare la Copii

Cauzele precise ale tulburării de ruminare nu sunt încă pe deplin înțelese, dar se crede că pot fi implicate mai multe factori, printre care:

 1. Factori psihologici: Stresul, anxietatea sau traumele pot juca un rol în apariția tulburării de ruminare.
 2. Factori de învățare: Copiii pot dezvolta acest comportament ca răspuns la experiențe de învățare sau recompense legate de alimentație.
 3. Factori de mediu: Mediu familial sau social disfuncțional poate contribui la apariția tulburării de ruminare.
 4. Factori biologici: Anumite factori biologici, cum ar fi anormalitățile în sistemul digestiv, pot juca un rol în dezvoltarea tulburării de ruminare.

Impactul Tulburării de Ruminare

Tulburarea de ruminare poate avea un impact semnificativ asupra vieții copiilor și adolescenților care o experimentează. Aceasta poate duce la probleme fizice, precum deshidratarea sau scăderea în greutate, dar și la probleme psihologice, cum ar fi stima de sine redusă, stresul și izolarea socială. De asemenea, poate afecta relațiile cu familia și prietenii.

Diagnostic și Tratament

Diagnosticul tulburării de ruminare implică eliminarea altor cauze medicale pentru regurgitare și remâncare. Evaluarea medicală este importantă pentru a exclude problemele fizice. După confirmarea diagnosticului, tratamentul poate implica o abordare multidisciplinară care să includă:

 1. Counseling și Terapie: Terapia cognitiv-comportamentală (CBT) poate ajuta copiii să înțeleagă și să gestioneze comportamentul de ruminare. Terapeuții pot ajuta la identificarea factorilor declanșatori și la dezvoltarea strategiilor de gestionare.
 2. Suport Familiar: Implicarea familiei în tratament poate fi crucială. Terapia familială poate ajuta la îmbunătățirea comunicării și a relațiilor în cadrul familiei.
 3. Asistență Nutrițională: Consultarea cu un specialist în nutriție poate ajuta la dezvoltarea unui plan de alimentație sănătos și la monitorizarea greutății.
 4. Medicație: În unele cazuri, medicamentele pot fi prescrise pentru a ajuta la gestionarea simptomelor, cum ar fi anxietatea sau depresia.

Tulburarea de ruminare la copii este o afecțiune rară, dar importantă, care poate afecta calitatea vieții copiilor și a familiilor lor. Este crucial să se căute ajutor medical și terapeutic pentru a gestiona această tulburare și a ajuta copiii să își recâștige sănătatea și să se recupereze emoțional. Cu tratament adecvat și sprijin familial, mulți copii pot învăța să facă față cu succes tulburării de ruminare.

About the Author: Admin

You May Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *